Om man ska installera en ny eldstad (värmepanna, braskamin, pelletskamin, vedspis, kakelugn osv) – behöver man en skorsten. Förr murade man en skorsten – idag finns modernare alternativ som är bättre för plånboken och bättre för förbränningen och därmed för miljön.

Modulskorsten av syrafast rostfri metall

Den idag vanligaste varianten av ny skorsten är olika längder och dimensioner på moduler med prefabricerad isolering och en tålig lackerad yttermantel. Modulerna byggs ihop till en färdig skorstenslösning. Rakt upp, bakåt med vinkel uppåt eller ut genom en yttervägg – allt är möjligt och även att få skorstenen lackerad i valfria kulörer. Materialgarantier upp till 30 år.

Modulskorsten av pimpsten

En annan variant av den gamla murade skorstenen är att mura en så kallad blockskorsten som består av en yttermantel – och ofta också innerrör i pimpstensmaterial. Här får man en helt rak skorsten som man kan putsa, kakla, dekorera med andra stenmaterial och integrera i huset och eldstaden. Funktionsmässigt är det ingen större skillnad mot en modulskorsten  i metall – utan mer en fråga om man har platsen för skorstenen, design och känsla för vad man helst vill ha.

Val av skorsten till braskamin/lokaleldstad

Valet av skorsten är helt individuellt – men tänk på säkerhet, garantier och funktionen samt hur mycket pengar som ska läggas på investeringen i skorstenen. Skorstenar ser ju så lika ut – men varierar i kostnad – och just därför ska man tänka över ett varv till vad det beror på?  Tror  du en 30-årig materialgaranti bevisar något man bör känna till? Kanske ska skorstenen i hög grad utgöra en dekorativ enhet i huset – och inte bara en evakuering av röken! Det finns många aspekter på skorstenen och Skorstenshantverkare älskar skorstenar – så börja ställa frågorna till en riktigt proffs.